twitter
    Egemur neler yapıyor, Takip Edin :)

Organik Tarım

Son iki haftadır haldur huldur domates, biber, patlıcan ve bilumum meyve sebze ile haşır neşiriz. Öyle ki şirkette hava biraz kararsın ya da yağmur yağsın domatları düşünür oldum. Malumunuz İstanbul beton cehennemi ve bu cehennemde bir avuç toprak bulmak çok zor. Genelde insanlar balkonlarında saksılarda fide yetiştirmekteler. Biz bu konuda biraz şanslıyız ve annne ve babamızın bahçesine konduk.

Şimdi sizde böyle bir işe kalkışmak istiyorsanız acele edin mevsimin son günleri. Şansınız varsa sondan treni yakalayabilirsiniz. Öncelikle fide almamız gerekmekte. Bunun için en mantıklı yer Eminönü. Yeni Cami'nin karşısında epeyce dükkan var. Keyfinize göre fidelerinizi alabiliyorsunuz. Biz bir bağ(Yaklaşık 30 adet) domates fidesi, 15-20 tane salatalık, biber, patlıcan fidesi aldık. Yeşil soğan için kiloyla arpacık alabilirsiniz. Evet malzemeler hazır. Unutuyordum bir de şeker gübre alın. Daha sonra bu gübreyi kullanıcaz.

Evet malzemeler tamam. Sıra verimli tarım arazisi bulmakta. Bunun için annemizin çiçek vs ile kaplı bahçesine gidiyoruz. Annemizden zar zor izin alarak çiçekleri incitmeden köklerinden çıkararak başka bir yere aktarıyoruz. - En Zor kısım bu :) İzin almak biraz kastırıyor - Tamam ilk iş toprağı işlemek gerekiyor bunun için gerekli alet edavat. Bel, kürek ve çapa. Önce bel ile toprağı güzelce belliyoruz :) Baya içini dışına çıkarmak gerek. Sonra çapa ile önceden bellediğimiz tarlamıza çeki düzen veriyoruz. Gübre de ekleyerek son rütuşu atıyoruz.

Sıra geldi fideleri dikmeye. Dikim için sabahın erken ya da akşam saatlerini seçiyoruz. Sonrasına fidelerimiz için bir çubuk yardımıyla yer açtıktan sonra nazikçe çukura yerleştirip toprağı kapatıyoruz.

Püf Noktası : Toprağı hiç hava almayacak şekilde elimizle sıkıştırmamız gerek. Elimizle yapmamız gerek. Biz ayağımızla yaptık. Biraz abartmışız :) İlk ektiklerimizden sonuç alamadık...

Sonrasında can suyumuzu veriyoruz. Unutmadan fideler arasında 20-30 cm boşluk bırakırsak iyi olur. Çünkü büyüdüklerinde yere ihtiyaçları olacak.. Sulama işini fideler tutana kadar 2 günde bir ya da duruma göre her gün yapabiliriz. Ama fideler tuttuktan sonra 6-7 günde bir sulamak yeterli olacak.

Zaten an ve an twitter'da durumlarını paylaşıyor olacağız. Fotolar yakında burada....

0 yorum:

Yorum Gönder